Intressant hjärntest. Dagens recension: Exam

Titel:Exam. Genre: Thriller, Mystery. Speltid:101min



Åtta talangfulla kandidater med olika bakrunder och etnicitet har nått slutskedet av valet att ansluta sig till ett mystiskt och kraftfullt företag. De vet inte vilket företag och inte heller vilken post de ansöker om utan endast att de kommer tjäna bra och klara sig resten av livet.

Kandidaterna sätts i ett rum utan fönster och tilldelas endast en penna och ett papper där det står deras kandidat nummer. Tentaövervakaren kommer in i rummet och berättar att de har 80 minuter på sig att svara på en enkel fråga. Han beskriver tre regler de måste lyda för att undvika att bli diskvalificerade; Försök inte på något sätt att kommunicera antingen med tentavakten (som kommer att följa testet via en övervakningskamera) eller den beväpnade vakten som står vid dörren, inte förstöra sina papper och inte lämna rummet.

Tentaövervakaren startar klockan och lämnar rummet. Kandidaterna vänder upp sina papper och upptäcker att de är helt tomma. Efter den inledande förvirringen har lagt sig, skriver en frustrerad kandidat "Jag tror att jag förtjänar...", och blir snabbt utskickad av den beväpnade vakten för förstörelse av papperet. De återstående kandidaterna ser detta och förstår att man inte får skriva på papperet. De kommer underfund med att det är tillåtet kommunicera med varandra och bestämmer att de ska samarbeta för att komma på vad frågan kan vara.

De diskuterar och funderar på hur de ska kunna klura ut detta utan att bryta mot nån av de tre reglerna. D
e misstänker först att frågan kan vara gömt i sina papper som en säkerhet markör i ett kreditkort så de börjar exprimentera med ljus. Efter misslyckade försök så börjar irritationen trappas upp i rummet. Vissa tror att det bara kommer att bli en som får jobbet medans andra tror att alla som klarar det får det. De testar nya idéer och de börjar förstöra för varandra medans klockan tickar...



Filmen är inspelad till 99% i rummet de blir testade i. Som ni förstår så är detta ingenting vi sett mycket av förut. Ett nytt relativt nytt koncept där man får följa dessa 8 kandididater om hur deras tankar går och hur långt de kan gå för att lyckas själv. Även fast de bestämt att de ska samarbeta så kan ingen lita på någon annan i rummet då ingen känner någon av de andra sen tidigare. Automatiskt börjar de anklaga och misstänka varann för allt möjligt. Vill inte förstöra och skriva om vad, men ni kan ju tänka er själva om ni skulle hamna i ett rum med 8 helt främmande människor där ni ska lösa en uppgift att man verkligen lär vara på tårna.



Exam är verkligen ett hjärntest på deltagarna och även för dig som ser den. Man vrider och vänder på saker och ting och försöker komma fram till en lösning filmen igenom. Vad skulle du gjort i hans/hennes skor? Hur långt skulle man gå? Vad är det för företag egentligen? Vad är det för jobb? Har alla något syfte i rummet? Finns det någon anledning att just de är där? Varför verkar han så misstänkt? Vad har hänt med henne tidigare i livet? Va fan gör han/hon? Sådana frågor samt frågor om etik, moral, samarbete och självständighet är det som går igenom skallen när man ser den här filmen. Men framför allt: Vad är frågan!?!? Se efter själv!



Den här mystiska thrillern är en riktigt tänkfilm där man får jobba lite själv med huvudet om man ska hänga med. Jag tycker om klurigheter så jag gillar den här filmen skarpt. Tillräckligt välspelad för att man inte ska irritera sig på dåligt skådespeleri trots ett gäng "doldisar" man inte sett mycket av förr. Trots att den utspelar sig på ett och samma ställe så blir den inte långtråkig. Den här filmen rekomenderar jag till alla som gillar gåtfyllda filmer. Annorlunda koncept och mycket väl utfört. Bra film. Se!

Exam får 8 av 10 hjärnor!



Vad tycker du om recensionen/filmen? Kommentera och diskutera!
/MS

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0