Slut på lianer? Ta en människo-tarm! Dagens recension: Machete

 

Jag vill böja med att varna känsliga läsare! Detta är en Robert Rodriguez film i högsta grad. Ni som känner till honom från förut vet vad ni har att vänta er. Danny Trejo, Robert De Niro, Steven Seagal, Jessica Alba, Lindsay Lohan, Michelle Rodriguez, Don Johnson, Jeff Fahey!
Med den roll-listan kan det ju bara inte gå fel. Eller kan det?
Machete (en mexikansk federalepolis) är på väg med sin partner för att rädda ett viktigt vittne som är tillfångatagen. Polischefen försöker stoppa honom via radion men Machete knölar till slut ihop den med en hand och fokuserar på målet som är ett hus fullt av skurkar. Han bromsar in och tittar på det misstänkta huset, som det kliver ut tre skurkar med automat vapen ur. Machete lägger i backen och stannar efter 20 meter och hans partner säger att han är med honom vad som än händer. Machete drar fram sin machete och säger "This is the boss" och sätter plattan i mattan medans de blir beskjutna av de tre skurkarna. Machete kör rakt över en av dem och sedan in igenom väggen på huset. Han sneglar över mot sin partner som är helt sönderskjuten med blod över hela ansiktet och säger att han är ledsen. Ut ur bilen och där möts han av en skurk med revolver som han hugger armen av, sedan huvudet och avslutar med att klyva honom på mitten. Plockar upp revolvern som fortfarande har handen kvar fast i handtaget och skjuter två till. Blodet snålas det inte med. Machete tittar på revolvern och på sin machete och får beslutsångest för en stund men slänger så klart revolvern och går vidare med sin machete och hugger ner ytterligare två skurkar. Han kikar runt lite efter sitt vittne och sparkar tillslut upp en dörr där en skurk står bakom och flyger iväg av sparken. Helt plötsligt blir Machete omringad av tre stycken med automatvapen. Men händig som han är så löser han det med ett snurrslag med sin machete så att alla tres huvuden flyger av och blodet bara sprutar, kör sedan sin machete rakt igenom skurken som flög av dörr sparken som har tagit sig upp igen för ett desperat försök att döda Machete. Slut på skurkar för tillfället och han hittar sitt vittne som är en naken kvinna som ligger på sängen. Machete beordrar henne att klä på sig men hävdar att det är aldeles för varmt för kläder så Machete plockar upp henne naken som hon är och går iväg. De stannar upp för det kommer fler skurkar men det visar sig att vittnet är på de ondas sida och hon tar Machetes machete och hugger honom i benet, sedan plockar ut en mobiltelefon ur självaste könsorganet och ringer och säger att hon har honom. Då kliver storskurken in i rummet, Torrez (Steven Seagal) som påstår att han äger alla poliser, åklagare och domare i mexiko och är lack för att Machete kämpar för hedern och att han inte gör som Torrez vill. Vittnet blir skjuten i huvudet av en medhjälpare till Torrez, sedan tar han in Machetes fru och hugger huvudet av henne med ett samurajsvärd mitt framför ögonen på Machete som ligger och kvider. De sätter eld på huset och lämnar Machete att dö, men lyckas självklart klara sig undan och flyr sedan till Texas, USA. Så börjar den vackra sagan.
Inledningen berättar ganska bra om hur resten av filmen kommer att vara. Blod, blod, blod, kött, splash, pang, boom, lemmar som flyger, präster som skjuter huvudet av folk, korsfästning, lian åkning med människo-tarmar, invandrar jakt, gravida kvinnor blir mördade, spya, tequila och självklart nakna tjejer och sexskämt. Den här filmen är ingenting för den religöse. Detta är en mycket sjuk film.
Skådespelet är som förväntat mycket bra och välspelat med alla dessa kända skådespelare. Men frågan är: Hur kom det sig att de ville vara med på en sån här film? Danny Trejo (Machete) är en gammal knarkare och brottsling som varit in och ut i fängelset i 11år passar utmärkt som den hårde Machete. Jessica Alba är en polis vid namn Sartana som har hand om den illegala invandrings delen i Texas. Robert De Niro spelar den rasistiska Texas senatorn McLaughlin som tycker om att skjuta invandrare på fritiden med sina polare bl.a Von som spelas av Don Johnson.  Jeff Fahey spelar senatorns rådgivare Booth som har en dotter (April) vars betéende inte gillas alls av honom. Hon tar droger och lägger ut naken bilder på sig själv på nätet. April spelas inte så förvånande av Lindsay Lohan. Michelle Rodriguez spelar Luz som är ledare och skyddar de mexikanska invandrarna i USA och en rätt så fet Steven Seagal spelar som sagt storskurken från Mexiko.
Hur än det kommer sig så är det dessa kända skådespelarna som lyfter filmen helt. Hade det inte varit för dem hade filmen varit rätt usel med ganska dåliga skämt och medioker handling. Visserligen är den välgjord med allt slafs och blod. Men tack vare skådespelet och bara grejen att man känner igen dem så pass väl så blir faktisk filmen okej ändå. Skämten går hem ibland och kan vara riktigt kul. Allt är snyggt gjort men det är mycket överdrivet vilket gör att man förstår att man ska skratta åt det. Det gäller att vara förberedd på vad man kommer att se och det gäller att välja rätt tillfälle att se den. Den är helt klart ett bra prat-ämne med kompisarna. Mycket sjuka scener att diskutera eller om filmens etik och moral som det finns en hel del att säga om.
Värt att notera är att det är både naken scener med Jessica Alba och Lindsay Lohan vilket säkert kan få några fler att se filmen bara för det. I DVDn finns det även en kul funktion i Special Features där man kan sätta på så man kan höra publiken från en inspelning från en biograf då det var premiär på denna. Folket ljublar när köttslamsorna flyger och man hör hur de garvar av skadeglädje och sadism. Kul inslag.
En välspelad film och snyggt gjort. Den lever på skådespelarnas identitet och på allt slaft och blod som görs väl. I övrigt är det inte mycket till film. Gillar du småroliga sexskämt, nakna tjejer och huvuden som flyger så kan det vara kul att kolla in den här filmen. Speltid: 105min
Av mig får den 5 av 10 machetes!
Vad tycker ni om recensionen? Någon mer som sett filmen? Diskutera!
/MS

Jag vill böja med att varna känsliga läsare! Detta är en Robert Rodriguez film i högsta grad. Ni som känner till honom från förut vet vad ni har att vänta er. Danny Trejo, Robert De Niro, Steven Seagal, Jessica Alba, Lindsay Lohan, Michelle Rodriguez, Don Johnson, Jeff Fahey!
Med den roll-listan kan det ju bara inte gå fel. Eller kan det?




Machete (en mexikansk federalepolis) är på väg med sin partner för att rädda ett viktigt vittne som är tillfångatagen. Polischefen försöker stoppa honom via radion men Machete knölar till slut ihop den med en hand och fokuserar på målet som är ett hus fullt av skurkar. Han bromsar in och tittar på det misstänkta huset, som det kliver ut tre skurkar med automat vapen ur. Machete lägger i backen och stannar efter 20 meter och hans partner säger att han är med honom vad som än händer och att det är Machete som bestämmer. Machete drar fram sin machete och säger "This is the boss" och sätter plattan i mattan medans de blir beskjutna av de tre skurkarna. Han kör rakt över en av dem och sedan in igenom väggen på huset. Han sneglar över mot sin partner som är helt sönderskjuten med blod över hela ansiktet och säger att han är ledsen.


Ut ur bilen och där möts han av en skurk med revolver som han hugger armen av, sedan huvudet och avslutar med att klyva honom på mitten. Plockar upp revolvern som fortfarande har handen kvar fast i handtaget och skjuter två till. Blodet snålas det inte med. Machete tittar på revolvern och på sin machete och får beslutsångest för en stund men slänger så klart revolvern och går vidare med sin machete och hugger ner ytterligare två skurkar. Han kikar runt lite efter sitt vittne och sparkar tillslut upp en dörr där en skurk står bakom och flyger iväg av sparken. Helt plötsligt blir Machete omringad av tre stycken med automatvapen..


Men händig som han är så löser han det med ett snurrslag med sin machete så att alla de tres huvuden flyger av och blodet bara sprutar, kör sedan sin machete rakt igenom skurken som flög av dörr sparken som har tagit sig upp igen för ett desperat försök att döda Machete. Slut på skurkar för tillfället och han hittar sitt vittne som är en naken kvinna som ligger på sängen. Machete beordrar henne att klä på sig men hävdar att det är aldeles för varmt för kläder så Machete plockar upp henne naken som hon är och går iväg. De stannar upp och gömmer sig för det kommer fler skurkar men det visar sig att vittnet är på de ondas sida och hon tar Machetes machete och hugger honom i benet, sedan plockar ut en mobiltelefon ur självaste könsorganet och ringer och säger att hon har honom.


Då kliver storskurken in i rummet, Torrez (Steven Seagal) som påstår att han äger alla poliser, åklagare och domare i mexiko och är lack för att Machete kämpar för hedern och att han inte gör som Torrez vill. Vittnet blir skjuten i huvudet av en medhjälpare till Torrez, sedan tar han in Machetes fru och hugger huvudet av henne med ett samurajsvärd mitt framför ögonen på Machete som ligger och kvider. De sätter eld på huset och lämnar Machete att dö, men lyckas självklart klara sig undan och flyr sedan till Texas, USA. Så börjar den vackra sagan.





Inledningen berättar ganska bra om hur resten av filmen kommer att vara. Blod, blod, blod, kött, splash, pang, boom, lemmar som flyger, präster som skjuter huvudet av folk, korsfästning, lian åkning med människo-tarmar, invandrar jakt, gravida kvinnor blir mördade, spya, tequila och självklart nakna tjejer och sexskämt. Den här filmen är ingenting för den religöse. Detta är en mycket sjuk film.




Skådespeleriet är som förväntat mycket bra och välspelat med alla dessa kända skådespelare. Men frågan är: Hur kom det sig att de ville vara med på en sån här film? Danny Trejo som spelar Machete är en gammal knarkare och brottsling som varit in och ut i fängelset i 11år passar utmärkt till rollen som den hårde Machete. Jessica Alba är en polis vid namn Sartana som har hand om den illegala invandrings delen i Texas. Robert De Niro spelar den rasistiska Texas senatorn McLaughlin som tycker om att skjuta invandrare på fritiden med sina polare bl.a Von som spelas av Don Johnson.  Jeff Fahey spelar senatorns rådgivare Booth som har en dotter (April) vars betéende inte gillas alls av fadern. Hon tar droger och lägger ut naken bilder på sig själv på nätet. April spelas inte så förvånande av Lindsay Lohan. Michelle Rodriguez spelar Luz som är ledare och skyddar de mexikanska invandrarna i USA och en rätt så fet Steven Seagal spelar som sagt storskurken från Mexiko.




Hur än det kommer sig så är det dessa kända skådespelarna som lyfter filmen helt. Hade det inte varit för dem hade filmen varit rätt usel med ganska dåliga skämt och medioker handling. Visserligen är den välgjord med allt slafs och blod. Men tack vare skådespeleriet och bara grejen att man känner igen dem så pass väl så blir faktisk filmen okej ändå. Skämten går hem ibland och kan vara riktigt kul. Allt är snyggt gjort men det är mycket överdrivet vilket gör att man förstår att man ska skratta åt det. Det gäller att vara förberedd på vad man kommer att se och det gäller att välja rätt tillfälle att se den. Den är helt klart ett bra prat-ämne med kompisarna. Mycket sjuka scener att diskutera eller om filmens etik och moral som det finns en hel del att säga om.




Värt att notera är att det är både naken scener med Jessica Alba och Lindsay Lohan vilket säkert kan få några fler att se filmen bara för det. I DVDn finns det även en kul funktion i Special Features där man kan sätta på så man kan höra publiken från en biograf som de spelade in då det var premiär på denna. Folket ljublar när köttslamsorna flyger och man hör hur de garvar av skadeglädje och sadism under filmens gång. Kul inslag.


En välspelad film och snyggt gjord. Den lever på skådespelarnas identitet och på allt slaft och blod som görs väl. I övrigt är det inte mycket till film. Gillar du småroliga sexskämt, nakna tjejer och huvuden som flyger så kan det vara kul att kolla in den här filmen. Gillar du inte sånt så går det knappt att se på för det blir inte värre än så här. Det gäller att plocka fram psykopaten i sig om man ska kunna se på det här och gilla det.

Speltid: 105min. Genre: Action, Thriller, Komedi

Av mig får den 5 av 10 machetes!



Vad tycker ni om recensionen? Någon mer som sett filmen? Diskutera och kommentera!


/MS


Kommentarer
Postat av: ulrik

se värd om alba är med i filmen.

2011-03-22 @ 13:56:04
Postat av: Anonym

det är mycket norska horor med i filmen

2011-03-22 @ 16:06:25
Postat av: Anonym

Segal. Boss!

2011-03-24 @ 21:16:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0