Hell-o! Film: The Rite

Titel: The Rite (Svensk titel: Ritualen) Genre: Drama, Skräck, Thriller. Speltid: 114min



The Rite handlar om Michael Kovak (spelas av Colin O´Donoghue känd från krigsserien Pacific), en student från USA som ska åker till Vatikanstaten för att plugga exorsicm. Michael tvivlar mycket på sin tro och även på dessa exorsicmer. Father Lucas Trevant (Anthony Hopkins) är en väldigt rutinerad exorsict och Michael får följa honom och vara med under hans exorcismer för att hjälpa till och lära. Michael tror fortfarande att hans patienter behöver mentalvård och inte att de är besatta av djävulen eller någon demon. Mer och mer mystiska saker börjar inträffa som kanske till och med får Michael att börja tro...


The Rite är en psykologisk thriller/skräckfilm med mycket demoner, kors, andar, besatthet och inte så mycket blod och slafs. Filmen är inspirerad av verkliga händelser. Vad som är sant och inte är svårt att säga men jag har gjort lite undersökningar efter jag såg filmen och Anthony Hopkins karaktär finns på riktigt och har gjort ca 70 000 exorsicmer men bara 100 stycken sägs varit djävulsbesatta "på riktigt" och resten har inbillat sig eller varit psykiskt sjuka. Han heter dock Father Gabriele Amorth på riktigt och inte Father Lucas Trevant.

Sant eller inte, den här filmen är mycket obehaglig och läskig. Personligen tycker jag filmer som denna med religion och mycket spirituell skräck är väldigt obehagligt. Sånt som man ligger och tänker på någon kväll då man inte kan sova. The Rite är inget undantag och levereras på ett mycket skrämmande sätt som får en att börja fundera. Svenske regisören Mikael Håfström (som gjort bl.a svenska Ondskan och skräckfilmen 1408) får ut det han vill ifrån sina skådespelare som levererar på ett bra och läskigt sätt. 



The Rite (Ritualen) är en skräck film jag rekomenderar till alla skräckälskare men kan även ses av de som hatar blod men tycker om att skrämmas psykiskt. Man kryper längre och längre upp i soffan under filmens gång och försöker minska synfältet så mycket man kan. En del rysningar i kroppen under filmen kommer säkerligen förekomma. Skrämmande och välspelad skräck. Se den!

The Rite (Ritualen) får 7,8 av 10 jesukors!


Vad tycker du om texten/filmen/betyget? Diskutera och kommentera!!





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0